Sto dvacet sedm Topolánků

9. 02. 2008 9:33:51
Tak už ho zase mají! Vrcholový politik se rychle přemisťoval. Praha - Brno za hodinu dvacet. Obdivuhodný výkon. Asi bylo na dálnici D1 okno. Většinou je zacpaná a stěží se člověk prodere mezi náklaďáky. No neděle a kamiony asi zatím nevyjely. Tenistky se dočkaly, Mirek Topolánek je podpořil. Možná jako maskot na poslední chvíli pomohl rozhodnout zápas.

Patřím mezi lidi, kteří tráví za volantem poměrně hodně času. Dnešní den jsem ztrávil poslaneckými povinnostmi na zlínsku. Po té, co jsem se rozloučil s přáteli Zlíně, vyrazil jsem na obvyklou pouť po D1 do Prahy. Silnice suchá, provoz mírný. Říkám si: "Zdeňku uděláš si vlastní průzkum veřejného mínění".

A tak u Brna mačkám tempomat na své Octávii. Ručička tachometru klidně dosedla na hodnotu sto třicet kilometrů v hodině. Dojíždím dva náklaďáky, které se loudají do stoupání za Brnem. Samozřejmě ve dvou ze tří pruhů. Pomalu je míjím, ale to už se na mě lepí první Topolánek. Jeho halogeny mi nesmlouvavě dávají najevo, že brzdím provoz. Tak už uhni! Ještě zatroubení a Superb mi pomalu mizí v dálce.

Tak to je první, říkám si a dělám si zářez na volantu. No nebyl zdaleka poslední. Postupně se kolem mne rychleji, či pomaleji míhají další a další Topolánkové. Asi bude něco důležitého v Praze. Ale nic nehlásí žádná stanice rádia, které si přelaďuji.

Stále si nejsem jistý jestli můj test bude úspěšný. Odpoledne jsem poslouchal v hlášení, že se před Prahou vytvořila jedenáctikilometrová kolona. Pak hlásí, že na 108 km leží v levém pruhu pneumatika a kus plechu. Dávám si pozor na levý pruh a málem bourám do plechu, který se již "přemístil" do odstavného pruhu. V té chvíli je již na volantu 72 zářezů.

Dojíždím malého "malucha" těsně před kamiony. Pouští mne. Bliknu mu blinkry a on na mne mrkne svými mírně vybledlými reflektory. Jak se tak dívám do zrcátka, je mi jasné, že bude mít problém. V dálce se rychle zvětšují ostré xenonové reflektory a zběsile dávají najevo, že jim patří tato dálnice. "Maluch" se hrdinně vrhá do levého pruhu vedle kamionů a odvážně předjíždí stodesítkou. Dva skomírající reflektory, obklopené z obou stran rozzářenými xenony, nevěstí nic dobrého. Ale "maluch" odolal a hrdě předjel všechny tři kamiony. Když se konečně zařadil, provázelo ho jen zběsilé blikání xenonů a houkání velkého BMW, které se kolem mě přehnalo jako hurikán.

Sto devátý zářez. Teď ještě kolem "Naháče" a už se blíží Praha stověžatá. Přemýšlím od odbočky na Benešov proč vlastně investujeme do dalších pruhů na dálnici. Kromě několika zoufalých kamionů, nikdo ten třetí pruh nepotřebuje. Všichni jedou jen prostřením nebo levým pruhem. Aaaaa.. přece jen ne! Teď právě přede mnou sporťák, že by Porsche, předjíždí pravým pruhem. Má na to! A vítězí. Ale co příště?

U cedule Praha vypínám tempomat. Kromě několika drobných přibrzdění, fungoval dobře celou cestu. Zářezů je sto dvacet sedm Topolánků. Můj čas hodina a čtyřicet minut. A tak si říkám: Mirku stálo Ti to za těch dvacet minut? No Mirek se aspoň chlapsky přiznal. Dokonce se omluvil. Jeho AUDI 8 řídil profesionální řidič. A národ se bavil. A možná i těch 127 Topolánků, kteří absolvovali stejnou trať dnes večer ve srovnatelném čase, se bavilo a nadávalo jak si to ti "papaláši" mohou dovolit. A při tom tiskly plynové pedály svých rychlých vozů až k podlaze.

A pak že politici nejsou zrcadlem společnosti.

Autor: Zdeněk Škromach | sobota 9.2.2008 9:33 | karma článku: 18.68 | přečteno: 1663x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2131
Tělem i duší sociální demokrat a odborář.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...